Ik heb mijn baan opgezegd!

Vorige week begon het al aardig te kriebelen. Ik wist namelijk dat ik mijn baan zou gaan opzeggen.

En net als Chris – van The Pursuit of HOT blog – had ik het gesprek met mijn leidinggevende al talloze keren door mijn hoofd laten gaan. Deels doordat er momenteel sprake is van ondercapaciteit (en mijn timing niet slechter had kunnen zijn) en deels omdat het dan echt definitief word. Er is geen weg meer terug.

En gisteren was het dan zover. Ik ga stoppen met mijn baan.

Een veel gehoorde uitspraak is dat je eerst een andere baan moet hebben voordat je je huidige opzegt. Toen ik mijn ouders en zussen dan ook vertelde van mijn plannen, waren ze een klein beetje bezorgd. “Maar wat ga je dan doen als je niet meer werkt?”

Nou gewoon werken, maar dan voor mezelf. Ze wisten al van onze FIRE plannen en hoe het ging met ons eigen bedrijf. Maar er dan ook echt voor kiezen om ergens vol voor te gaan, en dat laatste stukje zekerheid op te geven. Is best wel een big deal.

Want dat is precies mijn plan. Niet meer proberen het samen te doen, een bedrijf naast een full time baan. Maar kiezen tussen het een of het ander.

Het begon al ergens vorig jaar, toen mijn man en ik besloten dat we minder wilden gaan werken. En daarnaast een eigen bedrijf wilden opzetten. Voor hem was dat gelukt, bij mij niet. Minder dan 40 uur werken zat er bij deze werkgever helaas niet in. Vanaf dat moment ben ik gaan nadenken over hoe dan wel?

Eerst ben ik nog op zoek gegaan naar ander, part-time werk. Totdat je erachter komt dat bijna alles in mijn sector minimaal 32 uur vereist, of onderbetaald is. En als je al meer dan 50 uur werkt, is een baan zoeken niets wat hoog op mijn leuke-dingen-lijstje staat.

In de tussentijd ging het best aardig met onze investeringen en ons bedrijf. Wat de keuze uiteindelijk makkelijker maakte. Helemaal financieel onafhankelijk zijn we (nog) niet. En ik zal wel degelijk moeten werken voor mijn geld. Maar door de huurinkomsten die we ontvangen hebben we een aardig safety net opgebouwd. Een grote pot met Fuck You Money – zoals dat in FIRE termen heet. En kunnen we vooral werken aan wat we leuk vinden.

De vraag wat je gaat doen als je eenmaal FIRE bent is er een waar je vaak pas aan denkt als het zover is.

Stoppen met werken simpelweg omdat je het niet meer leuk vind, is hetzelfde als ergens van wegrennen. Maar je hebt nog geen idee over waar je naartoe gaat. Als je dat weet om te draaien, en je concrete plannen hebt voor wat je met je tijd gaat doen. Zal FIRE een heel stuk makkelijker verlopen. Al moet ik dat nog in de praktijk gaan ondervinden natuurlijk.

Het wringt wel een beetje dat we eigenlijk ons target nog niet hebben behaald. Voor mijn gevoel stop ik eerder dan onze FIRE doelen toelaten. Onze huurinkomsten samen met de parttime inkomsten van mijn man, dekken onze belangrijkste kosten. Echte uitspattingen kunnen we ons niet direct veroorloven. En mogelijk hebben we periodes met hoge kosten zodat we wat moeten interen op ons spaargeld.

Aan de andere kant, een grote berg geld is ook niet alles. Wat voor mij dit jaar heel duidelijk is geworden, is dat FIRE eigenlijk niet over geld gaat. Maar over een leven kunnen leiden met meer vrijheid, energie en geluk. Iets waar ik niet op wil wachten, maar nu al zelf wil creëren. Voor mij is dat een stukje ondernemerschap, jezelf in het diepe gooien en kijken welke overkant je bereikt.

Uiteindelijk gaat ons bedrijf daar natuurlijk ook een rol spelen. Die moet voor aanvullende inkomsten zorgen. Zodat we op korte termijn allebei Fulltime Fire kunnen zijn.
Ook heb ik met mijn werk een overbruggingsperiode afgesproken waarin ik i.p.v. 40 uur, nog maar 28 uur werk voor een aantal maanden. Dan heb ik de tijd om op korte termijn meer focus op onze business te hebben, en zij om iemand anders te vinden en goed in te laten werken.

Vijf jaar geleden zijn mijn man en ik begonnen met investeren en FIRE. Onze plannen zijn ongeveer jaarlijks veranderd. En we hebben nog steeds een leven lang te gaan.

Dit is nog maar het begin…

Vorige

Een paar maanden verder…

Volgende

Van leuk idee naar 3 jaar verder: Financial Xperience 2019

14 Comments

 1. Super dat je deze stap durft te nemen!

  En, lucht het op? 🙂

  • thenextwealth

   Enorm! En bedankt, was fijn om ervaringen met je te delen 🙂

 2. Wauw, super. En spannend, dat ook uiteraard. Succes in elk geval met het verder uitbouwen van jullie eigen bedrijf.

 3. HJ

  Spannend en gaaf. Gefeliciteerd.

  En zo grappig (en helaas ook zó herkenbaat:
  ‘Nee, je kunt echt niet parttime werken, echt niet.’

  ‘O, je gaat weg? Maar eh, je kúnt wel parttime werken…’

  • thenextwealth

   Haha ja inderdaad. Het alternatief is dan een stuk minder natuurlijk.

   En bedankt!

 4. Lekker hoor :). Staat de champagne al klaar?

  Veel succes in de aankomende tijd en probeer er vooral van te genieten 🙂

  • thenextwealth

   Nu je het zegt, ik heb nog wel een fles champagne staan ja.
   En bedankt, gaat zeker goed komen!

 5. Super. Gefeliciteerd.

 6. Wat ontzettend gaaf en dapper!! Ondernemen past volgens mij prima bij je, dus dat komt helemaal goed ? Ik doe het nu zo,n 12,5 jaar en zou niet anders willen. Veel succes met de laatste loodjes en natuurlijk het (verder) opzetten van je bedrijf!

  Ga je verder in jouw sector, vastgoed of iets heel anders?

  • thenextwealth

   Dank, wat leuk om te horen! Kijk er ook al enorm naar uit. Ik ga verder in de vastgoed, maar dan net iets anders. We (mijn man en ik samen) gaan namelijk andere startende investeerders op weg helpen 🙂

 7. Leuk om te lezen en erg dapper!

  Ik ben ook wel benieuwd naar de volgende stappen hoe je andere startende investeerders op weg gaat helpen. Daar ben ik namelijk een tijdje geleden zelf ook mee begonnen 🙂

  Mocht je hulp nodig hebben, dan help ik je graag.

  • thenextwealth

   Bedankt! Ik ben eigenlijk al langzaam aan begonnen met de volgende stappen… 🙂 We geven introductie cursussen, maar ook 1-op-1 sessies waarbij we mensen een eigen plan op laten zetten of coachingstraject laten volgen waarin wij dan ondersteunen (afhankelijk van hun positie en wensen). Zeker in vastgoed is er nog veel wat niet publiekelijk bekend is, en wij willen proberen daar verandering in te brengen.

   Ben overigens ook benieuwd hoe het jou afgaat. Ik stuur je een apart bericht. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén