We zijn met een groep van bijna 400 mensen. En dat lijkt niet zoveel, als je dat afzet tegen de 17 miljoen mensen die alleen al in Nederland wonen. Maar wat als ik je zeg dat deze groep van 400 mensen in maar een paar maanden ontstaan is? En dat deze nog steeds stug doorgroeit. En eigenlijk, maar het topje van de ijsberg is?

Deze groep bestaat namelijk uit de mensen die hun verhalen, vragen en inspiratie actief delen met andere gelijk gestemden. Maar er zijn nog veel meer mensen die wel zo denken, maar er (nog) niet zoveel mee doen. Of simpelweg gewoon niet van het bestaan van deze groep afweten.

Deze community van 400 man heeft maar 1 doel. En dat is het streven naar financiële onafhankelijkheid. In welke vorm dan ook. Vandaar ook de naam FIRE, oftewel Financial Independence, Retire Early. Het ideaal is een (semi) passieve manier van inkomen vergaren, door te investeren en gelijktijdig je kosten te drukken.

De bijkomstigheid is dat door deze manier van denken, je hele levensstijl zich automatisch aanpast. En naast geld, leer je ook anders kijken naar thema’s als persoonlijke ontwikkeling, duurzaamheid, gezond zijn en relaties onderling.

Die behoefte naar FIRE is vooral ontstaan omdat de huidige manier waarop we werken en leven niet meer werkt.

Tegen de stroom in

Overgewaaid vanuit Amerika, is het inmiddels een groeiende beweging. Pete Adeney van Mr. Money Mustache is er mee begonnen en heeft aan de andere kant van het grote water al een behoorlijke groep volgers opgebouwd.

Binnen het gedachtegoed van FIRE wordt er tegen het algemeen consumentisme (is dat een woord?) in gezwommen. Niet werken om te leven, maar financieel bewust zijn en met minder net zoveel geluk bereiken. Geen nieuwe tv om de 3 jaar, maar helemaal geen tv. (of hooguit enkel een Netflix abbo.) En niet alleen om geld te besparen, maar omdat we enkel de dingen willen hebben (en doen) die waarde toevoegen. En dat hoeft niet standje minimaal te zijn, ruimte voor dure hobbies is er ook.

Elke generatie mensen kent zijn eigen groep dwarsdenkers. De groep die het liefst zo hard mogelijk tegen de stroom in zwemt.

De economie die we nu kennen stamt in basis vooral uit de jaren 90. En nu, bijna 30 jaar later, beginnen de eerste scheurtjes zichtbaar te worden. Zoals een pensioenstelsel die niet meer houdbaar lijkt. Of mensen die steeds vaker ongelukkig worden in hun baan. Burn-outs die mensen op steeds jongere leeftijd overvallen. De zorg die niet voor iedereen even toegankelijk is, of het gat tussen arm en rijk die ook in NL steeds meer besproken wordt.

Om na een studie, nog 40 jaar in de kantoortuin uit te zitten, is tot daar aan toe. Maar de onzekerheid over dat wat erna komt is de grootste reden dat mensen het heft in eigen handen zijn gaan nemen.

Want je pensioen gaat opeens pas 6 jaar later in dan verwacht, of is misschien wel een stuk lager dan je nu verteld word. Daarnaast, wie zegt dat over 35 jaar ons huidige pensioensysteem überhaupt nog bestaat?

Mensen vertrouwen er niet meer op dat het wel goed komt. In een land als Nederland, waar sociale vangnetten vaker voorkomen dan dat we het EK winnen, zijn we nogal makkelijk met het ‘gedoe’ uit handen geven.

Er is immers al zoveel voor je geregeld, voor nu en later, waarom dan zelf al die moeite doen?

Omdat het beter kan.

Wat zou je zeggen als je in plaats van op je zeventigste, al op je vijftigste kan stoppen met werken? Dat je kan doen wat je wilt zonder dat geld een beperking hoeft te zijn? Dat je iets kan opbouwen waar jouw kinderen, en de kinderen van jouw kinderen, nog generaties lang profijt van gaan hebben?

Leven om te leven

In de media worden mensen die Financiele Vrijheid nastreven toch als wat apart neergezet. Als mensen die tegengas bieden aan de ‘normale’ manier van leven. Maar ook waar het enkel om geld & zekerheid gaat. Om zoveel mogelijk te bezuinigen. En tegen rijkdom zijn. Tegen grootse dromen hebben. Of tegen consumeren zijn. Tegen het gehaaste leven. Tegen het hebben van een baan. En tegen ondoordachte keuzes maken. Tegen werken voor je geld. Tegen tv kijken, of tegen iets meer uitgeven voor extra comfort. Tegen grote huizen zijn, of tegen even niet weten wat je banksaldo is.

Maar eigenlijk zijn we nergens echt tegen, zolang het maar bewust is.

Of dit nu een droomhuis in het groen is, reizen tot je erbij neervalt, eerder met pensioen kunnen, of – zoals in mijn geval – een motor als dure hobby.

Mijn persoonlijke toch naar Financiele Onafhankelijkheid heeft me na 5 jaar al enorm veel opgeleverd. En dan niet alleen inzicht financiele zaken zoals investeren, sparen of analyses. Vooral ook veel zelfkennis en begrip voor hoe de wereld om ons heen werkt. Nieuwe vrienden en een bewuster leven. Een heldere kijk op wat voor mij nu echt belangrijk is.

Want we leven niet om geld te verdienen, we leven om te leven.

Ontdek meer over the FIRE community:

The History of F.I.R.E.  on RockstarFinance

The shockingly simple math behind early retirement on Mr. Money Mustache