Zodra je een nieuwe blog in het leven roept, is het natuurlijk wel de bedoeling dat je er iets mee doet. In de afgelopen paar maanden heb ik genoeg ideeen gehad, maar echte artikelen bleven uit. Ik kon altijd wel een reden bedenken om het uit te stellen, of het helemaal niet te doen. Gebrek aan tijd was de meest voorkomende, maar ook twijfel over waar ik nou precies over moest schrijven.

In mijn vorige blogleven was ik anoniem. Voor deze blog probeer ik dat niet te zijn, want toch het gevoel geeft dat je beperkt(er) bent in wat je deelt met anderen. Dat resulteert vooral in het alles willen delen, maar nog niet durven principe….

Dit heeft indirect ook gezorgd voor wat ‘soul searching’. Hierbij heb ik mezelf de ruimte en tijd gegund om rustig aan te doen en na te kunnen denken. Vrijheid staat toch echt bovenaan het wensenlijstje en dat heeft gezorgd voor een vrij impactvolle beslissing die ik momenteel aan het uitwerken ben (stay tuned).

Toegegeven, het was een mooi excuus om niet te veel druk op de blog te leggen. Maar het heeft ook de nodige tijd vrijgemaakt om aan andere zaken te besteden.

Een langverwachte update

Net zoals alles in het leven besteed je de meeste tijd aan de zaken die het meest belangrijk voor je zijn. Het gekke daaraan is dat dit vaak zaken zijn die niet perse leuk zijn. Maar wel nodig.

Zoals je belastingen regelen, elke dag naar werk gaan, je huishouden op orde hebben en in ons geval ook alle randzaken omtrent het opzetten van een onderneming. Soms is er geen ontkomen aan.

Dat betekent natuurlijk niet dat we hebben stilgezeten.

Dit jaar hebben we namelijk drie nieuwe vastgoed panden gekocht. Daarvan zijn er al 2 opgeleverd, waarvan er 1 al verhuurd wordt en ondergaat de andere momenteel een kleine verbouwing. De derde wordt ergens na de zomer opgeleverd. Hiermee hebben we gelijk ons doel van dit jaar al behaald. Wat maar meteen duidelijk maakt dat dit soort doelen compleet nutteloos zijn.

Daarnaast zijn we ook bezig geweest met onze ‘grote verbouwing’. Een pand wat we eind vorig jaar gekocht hebben en zo’n achtergestelde staat van onderhoud had dat alles aangepakt moest worden. Maar dan ook echt alles. Daar worden nu de laatste puntjes op de i gezet en is onze beheerder al op zoek gegaan naar huurders.

Dit enorme project slurpte zoveel aandacht op, dat het een van de grootste redenen is geweest waarom ik zo non-actief op deze blog ben geweest. Het heeft in totaal 5 maanden geduurd (2x zo lang als verwacht) en was ook bijna 2x zo duur…. Ouch. Gelukkig hebben we volgens de taxatie ook een flinke meerwaarde kunnen creeeren en hebben we een gunstige financiering kunnen regelen. Het is maar goed dat we voor de lange termijn investeren!

Op weg naar Financiele Onafhankelijkheid

Dit alles zorgt ervoor dat we steeds dichter bij ons doel van financiele onafhankelijkheid komen. Zo is mijn man in maart al part-time gaan werken en is onze cash flow index gemiddeld 60% en groeiende.

Waar andere de savings ratio aanhouden om te bepalen of ze FI hebben behaald. Doe ik dat met een Cash Flow Index. Een zelf bedachte ratio die onze kosten + marge vergelijkt met de inkomsten uit investeringen.

Op dit moment betekent het dat onze inkomsten uit investeringen voor 60% onze kosten dekken in een FIRE-situatie. We hebben in deze benadering bewust onze uitgaven verhoogd met een marge voor extra ruimte zodat we ook nog kunnen blijven sparen.

Hoe dichterbij we komen, hoe nuttelozer het soms voelt. Want wat ga ik doen als het eenmaal behaald is?

Om te voorkomen dat we in het zwarte gat na FIRE vallen, zijn we serieus bezig met bedenken hoe voor ons het ideale leven eruit ziet. Zo willen we eigenlijk helemaal niet stoppen met werken, of beter gezegt niet helemaal. De invulling van hoe dat werk eruit ziet zal wel veranderen.

Wat mij daarnaast enorm helpt is het kunnen bespreken met mensen die net als ik ook bezig zijn met Financiele Onafhankelijkheid. En om maar gelijk een ‘verkapt’ bruggetje te maken naar een meet-up: eind juni is er weer gelegenheid om flink te sparren over de hoogte- en dieptepunten van FIRE.

De komende periode zal deze blog nog verre van gestructureerd verlopen. Daarvoor is het nog veel te veel chaos in mijn eigen hoofd. Wel heb ik besloten iets minder veeleisend te zijn, en eigenlijk maar gewoon te schrijven. Ook dat is een heerlijk gevoel van vrijheid!