Ik wil van alles en nog wat doen. Ik werk full-time, probeer een vastgoedportfolio op te bouwen, heb samen met mijn man een eigen bedrijf opgezet, run deze blog, ga regelmatig naar relevante meet-ups en events. Daarnaast probeer ik ook nog (andere) leuke dingen te doen. Dat dit niet altijd zo gaat als ik wil bewijst zich wel in het feit dat veel zaken niet af komen, ik regelmatig dingen uitstel en eigenlijk te veel tegelijk wil. Mijn grootste excuus? Ik heb niet genoeg tijd.

Terwijl ik ook regelmatig avonden heb gehad dat ik urenlang Netflix aan het kijken was… Tja, iets gaat er dan niet helemaal lekker.

In plaats van Netflix kijken, had ik ook kunnen sporten (iets wat ik al 2 jaar niet meer gedaan heb).

Is het dan eigenlijk wel een ‘niet-genoeg-tijd’ issue? Of gewoon een kwestie van de juiste prioriteiten stellen?

Elk nieuwe jaar worden er vele doelen gesteld en goede voornemens bedacht. Dit zijn vaak grote dingen die je wilt bereiken, zoals een eigen bedrijf starten. Of activiteiten wat je al jarenlang aan het uitstellen bent, zoals gezond eten en afvallen. 

Ook ik ben regelmatig schuldig aan uitstelgedrag. Het feit dat deze blog pas in februari online komt zegt wel genoeg. Toch heb ik in 1 jaar meer gedaan dan ik ooit voor mogelijk hield. Op de een of andere manier zijn er ook dingen goed gegaan, en gelukkig maar.

Back to the basics

De grootste valkuil waar je in kan stappen met doelen stellen, is dat je enkel gefocused bent op het eindresultaat. Je wilt 50 boeken lezen, 100 blogs geschreven hebben, 10 kilo afvallen of misschien wel 5000 euro extra aflossen/sparen.

Alles is gericht op het einde. Wat wil je bereiken, in plaats van hoe ga je dat bereiken. Met als gevolg dat de meeste mensen opgeven, stoppen en het er maar bij laten zitten.

Ook dit jaar heb ik weer wat doelen bedacht. Maar dan net even anders. Terwijl vorig jaar mijn doelen bestonden uit een x aantal vastgoedpanden kopen, een spaarratio van xx% en een x aantal blogposts schrijven, zijn mijn doelen dit jaar een keer niet gericht op aantallen.

Voor dit jaar, wil ik eerst mijn basis weer op orde stellen. En daarom heb ik maar 1 prioriteit gesteld voor 2019: mezelf

Waarom? Recent zag ik een post van Paula Pant – van AffordAnything – die het perfect samenvat:

It's not, "when I achieve [X], I will be happy."   It's really, "when I am happy, I have a better shot at achieving [X]."
Instagram post van Paula Pant – AffordAnything

Doelen stellen voor 2019

De basis is dus voor mij belangrijker dan wat ik daadwerkelijk bereik in mijn financiën, werk of eigen business. Althans, doordat ik me beter ga voelen en gelukkiger zal zijn, gaat de rest vanzelf wel volgen.

Om niet te vervallen in oude gewoontes heb ik een paar voorbeelden van andere mensen gebruikt om ook mijn doelen te definiëren.

  1. Mark Zuckerberg bepaalt een ‘personal challenge’ en probeert daar in 1 jaar dan volledig op te focussen. Hij begon hiermee in 2009 en heeft elk jaar iets nieuws willen leren of doen. Zijn eerste doel was om elke dag een stropdas te dragen zodat Facebook een serieus bedrijf werd. Later heeft hij zichzelf in 1 jaar Mandarijns geleerd, en ander jaar een boekenclub opgericht waarin hij om de week 1 boek las en een keer elke dag 1 nieuw persoon buiten Facebook ontmoet.
  2. James Clear heeft zich toegelegd op persoonlijke ontwikkeling en productiviteit. En in het specifiek: het ontwikkelen van gewoontes. Het is nogal een hype tegenwoordig, jezelf nieuwe ‘habits’ aanleren en deze vervolgens meten in een journal. Ik moest er nooit zoveel van weten, maar als het werkt, dan werkt het blijkbaar. Daarnaast schreef hij ook over hoe je het jezelf makkelijker maakt met de juiste voorbereiding.
  3. David Cain had zich in 2018 voorgenomen om in plaats van nieuwe diengen doen, te focussen op dat wat je al hebt. Oftewel een ‘Depth Year‘. In plaats van allemaal nieuwe dingen op te pakken ga je aan de slag met dat wat je al hebt. Dus niks nieuws kopen, geen verandering van hobby en vooral focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

In het kader van, dat wat je aandacht geeft groeit, heb ik uit elk van de voorbeelden hierboven iets gehaald wat mij gaat helpen mijn doelen te bereiken. En dus niet door jaartargets te stellen, maar mijn leven elke dag een beetje beter te maken.

Een paar dingen heb ik al gedaan. In de stijl van James Clear, heb ik het mezelf makkelijker gemaakt om niet in oude gewoontes te vervallen. Zo heb ik mijn Netflix account opgezegd, zodat ik niet in de verleiding kom om te binge-watchen als het even tegen zit. Daarnaast heb ik mijn mediaconsumptie verminderd, ik lees alleen nog dingen die mij echt interessant lijken zodat ik niet meer doelloos door nu.nl scrol.

Iets anders dat mij daar de komende tijd bij gaan helpen is meditatie. Als mijn persoonlijk challenge wil ik elke dag een sessie doen. Geen idee hoe dit werkt, dus heb een beetje hulp via de app Calm.

En mijn ‘in-depth’ focus voor dit jaar gaat geheel op aan mijn eigen huis. Als je na 5 jaar nog steeds peertjes aan het plafond hebt hangen…. Dan kan je het excuus – een huis is nooit af – echt niet meer gebruiken. Daarnaast zorgt een opgeruimd en af huis ook voor meer rust en stabiliteit. Marie Kondo kan trots op me zijn

Door kleine aanpassingen te maken in mijn dagelijkse leven bouw ik gewoontes op die me steeds minder moeite zullen kosten. Door me te richten op wat ik elke dag kan doen om beter te worden, hoe klein die actie ook is, blijf ik gefocused op dat wat belangrijk voor me is. Elke actie, elke beslissing heeft een compounding effect op het grotere geheel. Het is net investeren!

Natuurlijk heb ik nog wel wat interessante ideeën in mijn hoofd zitten op het gebied van werk, geld en business. Maar die gaan nooit echt goed werken als ik eerst niet bovenstaande doelen goed beheers.

Wil je weten hoe ik dat doe? Op TNW zal ik af en toe een update geven, maar ik deel alle details via Instagram. Als je me daar volgt zal je first-hand zien hoe dit me af gaat.


Nog meer inspiratie:

An Ambitious Person’s Brutally Honest Take On Work-Life Balance

51 ideas from 2018 by Safal Niveshak

How to Make Your Future Habits Easy